כנס גונסון 2010 עדכונים בעדשות מגע ומשטח העין
ב-7 בספטמבר 2010, נערך בבית ג'ונסון אנד ג'ונסון בשפיים כנס מקצועי ייחודי שהתמקד בעדכונים ובמקרים קליניים בתחומי עדשות המגע ומשטח העין. הכנס, שאורגן על ידי ניר ארדינסט ודרור דקל, משך עניין רב בקרב אנשי המקצוע מהתחום. ההשתתפות בכנס הייתה גבוהה במיוחד, כאשר נכחו בו 145 אופטומטריסטים ורופאי עיניים. למעשה, הדרישה הייתה כה גדולה עד שכבר חודשיים וחצי לפני מועד הכנס נרשמו 170 איש, וההרשמה נסגרה במהירות.
הצגת פוסטרים ותחרות מקצועית
אחד ההיבטים הבולטים והחדשניים בכנס היה הצגת 25 פוסטרים מקצועיים שהוכנו על ידי המשתתפים. זו הייתה הפעם הראשונה שבה נערך בישראל כנס מקצועי משולב לאופטומטריסטים ולרופאי עיניים שכלל תחרות פוסטרים נושאת פרסים. רוב הפוסטרים עסקו בנושאי עדשות מגע, וחלקם נגעו בנושאים של ניהול קליניקה. ההפסקות והזמן שהוקצה לאחר ההרצאות אפשרו למשתתפים לעיין בפוסטרים, לשאול שאלות ולקבל מידע נוסף על המקרים שהוצגו.
במסגרת תחרות הפוסטרים, נבחרו זוכים על ידי מספר שופטים, כאשר הנתונים רוכזו על ידי רואה חשבון. במקום הראשון זכה איוון ה., שקיבל פרס מטעם TVCI ואירוח מלא בפראג.
סקירת הרצאות מרכזיות
הכנס כלל מגוון רחב של הרצאות שנשאו על ידי מרצים מובילים בתחום, ביניהם רופאי עיניים ואופטומטריסטים. ההרצאות העלו מספר נקודות עניין חשובות הקשורות הן לרפואת עיניים והן לאופטומטריה ועדשות מגע. בין המרצים והנושאים שהוצגו:
- ד"ר רוט גרי: מחשבות טוריות
- מר אבי עזרא: קרנית שטוחה (פלאנה)
- מר אלון ברונדווין: עדכון על טופוגרפיית שיימפלונג
- מר איוון הר: עדשות מגע סקלרליות לילדים
- מר בוריס סברינסקי: עדכונים בעדשות מגע רכות לקרטוקונוס
- מר שמואל ברמן: עדשות סקלרליות בטיפול מחלות משטח העין
- מר איליה אורטנברג: התאמת ע"מ סקלרליות מסיבות רפרקטיביות
- ד"ר סטיב וונטש: שליטה במיופיה עם וללא עדשות מגע
- פרופ' חיים עובדיה: עדכונים במערכת חיסון של משטח העין
- פרופ' יוסף ווידנפלד: עדכונים בטיפול בסטרואידים ומשטח העין
- פרופ' אבי סלומון: טיפול בכוויות כימיות במשטח העין
- מר יונתן שפירא: הסיבות לאי הצלחה של משקפיים
- ד"ר אנדרו פינק: יובש ועדשות מגע
- מר רפי רייזר: שימוש מושכל בסליט למפ – הפרטים הקטנים
- ד"ר דויד צדוק: עדכון בקרטוקונוס וקרוסלינקינג
- ד"ר אירית ברקת: העין החיצונית ועדשות מגע
- ניר ארדינסט: חומרי גלם לעדשות מגע
- ד"ר יורם ביגר: סיבוכי עדשות מגע מסכני ראייה
העמקה בנושאים נבחרים מההרצאות:
במהלך הכנס הועברו מספר הרצאות שתרמו להבנת נושאים מקצועיים ייחודיים ומעמיקים.
תסמונת הקרנית השטוחה
האופטומטריסט אבי עזרא שיתף בידע מקצועי אודות תסמונת נדירה המתאפיינת בקרנית שטוחה במיוחד (כ-25–36 דיופטר), אורכי עין הנעים בין 21 ל-25 מ"מ, היפרופיה משמעותית, ולעיתים גם תופעות נלוות כמו מיקרוקורניאה, עכירות קרניתית (HAZE) ולעיתים ARCUS SENILIS. התסמונת, שתוארה לראשונה ב-1907 ונקראה בעבר סקלרוקורניאה, ממשיכה לעורר עניין קליני בשל מאפייניה החריגים.
טופוגרפיה בטכנולוגיית שיימפלונג
אלון ברונדווין הציג גישה מודרנית ומדויקת למיפוי קרנית בעזרת מצלמת שיימפלונג. השיטה מספקת תובנות על מבנה הקרנית הקדמי והאחורי כאחד, והנתונים שמתקבלים חשובים במיוחד לאבחון ומעקב במצבים כמו קרטוקונוס, ניתוחי תשבורת (הסרת משקפיים), ומחלות של פני הקרנית.
עדשות סקלרליות – סקירה ויישום קליני
נושא העדשות הסקלרליות קיבל ביטוי רחב בכנס:
-
איוון הר הדגיש את התאמת העדשות הללו במיוחד לילדים. מדובר בפתרון מעולה למצבים כמו אפקיה, טראומה, קרנית מצולקת מהרפס, מקרים של עדשות קשות שנפלטות מהעין, מחלות קרנית, וצילינדרים גבוהים. קיימות עדשות סקלרליות בשתי תצורות עיקריות – אטומות ומחוררות. עדשות מחוררות, הכוללות לרוב שלושה חורים בקוטר כחצי מ"מ, מאפשרות זמן שימוש ממושך יותר ומתאימות במיוחד לילדים. לעומתן, עדשות אטומות דורשות הוצאה והחזרה עם נוזל חדש מספר פעמים ביום. חלק מהעדשות עשויות מחומר עם חדירות חמצן של DK50.
-
שמואל ברמן סקר בהרחבה את סוגי העדשות הסקלרליות ואת שיטות ההתאמה המקובלות. מדובר בעדשות שקוטרן נע בין 14 ל-26 מ"מ ואף מעבר לכך, אשר יושבות על הסקלרה ומקיפות את הקרנית. בעדשות אטומות יש להרכיב את העדשה כשהיא מלאה בנוזל, בעוד שבעדשות מחוררות – ההרכבה מתבצעת בעין יבשה, והחורים מאפשרים זרימת דמעות מספקת. יש להקפיד על מרחק של כ-250–300 מיקרון בין העדשה לקרנית, ולוודא שהקצה לא יוצר לחץ מיותר או בועות אוויר.
פוסטר קליני מרשים
איוון הר הציג פוסטר שזכה בפרס ראשון, ובו תואר מקרה יוצא דופן של שימוש בעדשה סקלרלית לטיפול בילד עם דרמואיד בקרנית – גידול הכולל לעיתים שערות או מרכיבים אחרים של רקמות גוף. הפתרון שנבחר כלל התאמה אישית של עדשה סקלרלית עם חור בקוטר של מספר מ"מ, שאפשר לעדשה להקיף את הדרמואיד מבלי ללחוץ עליו.
עדשות רכות לקרטוקונוס
בוריס סברינסקי עדכן על פיתוחים בעדשות סיליקון הידרוג'ל רכות שנועדו לטיפול בקרטוקונוס. עדשות אלו מאפשרות התאמה של עד 60 דיופטר, נוחות להרכבה ממושכת, ודומות מבחינת מבנה לעדשות מגע חודשיות רגילות. יחד עם זאת, יש להקפיד לא להשרות אותן במי חמצן ליותר מ-15 דקות כדי למנוע פגיעה בחומר.
מלאכה ידנית וקליניקה מתקדמת
שמואל ברמן ציין כי הוא מייצר ומרכיב עדשות סקלרליות בעבודת יד בקליניקה שלו בתל אביב.
סיכום והמשך הדרך
הכנס שימש במה חשובה להעברת ידע עדכני וחיזוק שיתופי פעולה בין אופטומטריסטים לרופאי עיניים. הפוסטרים, ההרצאות והדיונים תרמו להעמקת ההבנה בתחומי עדשות מגע, קרנית וטכנולוגיות מתקדמות בטיפול עיני. הביקוש הרב והעניין הרב שהכנס עורר מעידים על הצורך בהמשך קיום אירועים מסוג זה. בהתאם לכך, הכנס הבא יתקיים ב-1 בנובמבר 2011, וצפוי לכלול מושב מיוחד על ראייה ירודה ולהתקיים באולם גדול יותר, במטרה להרחיב את המעורבות וההשתתפות המקצועית.
כתיבת תגובה