עדשות מגע לעין עצלה
סיכום מתוך מאמר של ד"ר ניצה גולדנברג-כהן (מכון מחקר רפואי קריגר, פלזנשטין, המעבדה לחקר העין ע”ש לילדים, יחידת עיניים ילדים, בית חולים שניידר; מנהלת שירות נוירואופתלמולוגי, אוניברסיטת תל אביב) ומתוך מקורות שונים
טיפול בעין עצלה (אמבליופיה) בילדים אינו תמיד פשוט עבור ההורים והילדים. הטיפולים הקיימים, כמו כיסוי העין הטובה ברטייה, אינם מתקבלים בברכה אצל הילדים. ילדים רבים חווים אי נוחות מרטייה, ראייה מטושטשת בעין העצלה, ואינם אוהבים את המראה של "סתום העין". לפעמים הם לא מבינים את חשיבות הטיפול ומרגישים שהוא רק "מקלקל". כישלון טיפולי נובע לעתים קרובות מחוסר שיתוף פעולה של הילדים או הוריהם. סגירת עין ברטייה יכולה להיות טיפול מלחיץ ומבלבל למשפחות, והן לא תמיד זוכרות איזו עין לסגור ולמה. חוסר שיפור מיידי עלול לגרום להתייאשות והפסקת הטיפול. במקרים כאלה, לפעמים אין מנוס מלחיפוש טיפולים חלופיים.
עדשות מגע מסתמנות כחלופה טיפולית במקרים של עין עצלה. הן יכולות לקצר את משך הפעולה, לשפר את שיתוף הפעולה ואת המראה/דימוי העצמי של הילד. ברוב המקרים, השימוש בעדשות מגע הוא חלופה לטיפולים מקובלים שנכשלו (כמו משקפיים או רטייה). הצלחת הטיפול תלויה בסוג הליקוי ועומקו, וכן בשיתוף הפעולה בין ההורים לילד. הטיפול אינו נראה על ידי הסובבים, משפר את הראייה והדימוי העצמי. שימוש בעדשות מגע הוא יחסית פשוט וזול, ואינו מצריך הכשרה מיוחדת.
ההתוויות לשימוש בעדשות מגע כטיפול בעין עצלה כוללות:
- מניעת עין עצלה בנוכחות הבדלי תשבורת משמעותיים בין העיניים (אנאיזומטרופיה): מחקרים מראים שיעור הצלחה גבוה בילדים שטופלו בעדשות מגע במצבים אלה. עיקר ההצלחה הושג כאשר הבדלי התשבורת נבעו מקוצר ראייה גבוה. הטיפול המקובל הוא משקפיים, אך אם השיפור אינו מספק או כשההבדל עולה על 5 דיופטר, עדשות מגע הן הטיפול המועדף.
לעדשות מגע יתרונות על פני משקפיים במקרים אלה, כגון הפחתת אנאיזוקוניה (הבדל בגודל התמונה המתקבלת במוח), הגדלת שדה הראייה ההיקפי, הפחתת עיוותים היקפיים, הפחתת האפקט הפריזמטי במבטים צדיים, סיכוי מוגבר לפתח ראייה דו-עינית ויתרון קוסמטי והסתגלותי. עבודה שסקרה 16 מטופלים בגילאי 0.5-11 שנים עם הבדלי תשבורת מצאה שהטיפול בעדשות מגע היה יעיל לפחות כמו משקפיים. - אפקיה חד-צדדית על רקע הסרת ירוד מולד: זהו מצב של חוסר איזון תשבורתי לאחר ניתוח להוצאת עדשה עכורה (ירוד) ללא השתלת עדשה חלופית באותה עין. הטיפול המקובל במקרים אלה הוא באמצעות עדשות מגע. עדשות מגע עדיפות על משקפיים בגלל אי הנוחות הכרוכה בהרכבת משקפיים אסימטריים (כובד העדשה בעין המתוקנת) ועיוות גודל התמונה (הבדל ההגדלה בעדשת משקפיים הוא כ-30% לעומת 12% בלבד בעדשת מגע). נדרשות עדשות מגע עם חדירות חמצן גבוהה ובטיחות בשימוש ממושך, המתאימות לקוטר עין הילד, ובעלות כוח תשבורת גבוה (בין 23+ ל-32+ דיופטרים).
- עדשות מגע כתחליף לטיפולי סגירה (רטייה): במקרים של אמבליופיה בדרגה קלה עד בינונית אצל ילדים רחוקי ראייה, הומלץ להרכיב עדשות עם תיקון יתר היפראופי בעין הטובה ("over-plussed") כדי לטשטש אותה. במקרים קשים יותר, מומלץ להרכיב עדשות מגע חוסמות כניסת אור על ידי חסימת האישון בעדשה (Occluder). עדשות אלו יכולות לשמש תחליף לסגירה באמצעות רטיות. הגדלת אזור החסימה בעדשה יכולה למנוע מהילד "להציץ" גם אם העדשה אינה ממורכזת באופן מושלם. הטיפול באמצעות עדשות חוסמות מתקבל בקלות רבה יותר אצל ילדים המשתמשים באופן קבוע בעדשות מגע (יחסית מבוגרים). עם זאת, שימוש בעדשות מגע חוסמות מוגבל ל-10 שעות יומיות כדי למנוע נזק לקרנית העין הבריאה ופגיעה באיכות הראייה בעין זו. יש לשקול טיפול זה בזהירות, במיוחד באמבליופיה בדרגת חומרה גבוהה, ויש לעקוב ולמנוע סיבוכים משימוש לא תקין.
- טיפול בעין עצלה בילדים בוגרים יותר (7-18 שנים): גם בגילאים אלה ניתן להשיג שיפור בחדות הראייה באמצעות שימוש בעדשות מגע כהות/חוסמות. בעוד שרק כמחצית מהילדים בגילאי 7-12 וכשליש מהילדים בגילאי 7-17 מראים שיפור בחדות הראייה מתיקון תשבורת בלבד, שימוש בעדשות מגע חוסמות בילדים בגילאי 13-18 הראה שאפשר להשיג שיפור גם בקבוצת גיל זו.
חסרונות פוטנציאליים ותופעות לוואי של טיפול בעדשות מגע לעין עצלה: החסרונות כוללים את הקושי הראשוני בהכנסת העדשות, והיכולת של הילד ללמוד להסיר אותן. קיימת גם אפשרות שהעדשות יאבדו או ייהרסו. עדשות עם תיקון היפראופי גבוה עלולות גם להפחית את חדירת החמצן לקרנית.
עדשות מגע מציעות יתרונות רבים לטיפול בעין עצלה, במיוחד כאשר טיפולים אחרים נכשלים או אינם מתאימים. הן משפרות את הראייה והדימוי העצמי של הילד, מפחיתות תופעות כמו דיכוי עין או עיוות גודל תמונה, ואינן פוגעות במראה החיצוני. לאור כל זאת, יש לשקול שימוש בעדשות מגע לטיפול בעין עצלה במקרים המתאימים.
כתיבת תגובה