שיקולים בהתאמת עדשות מגע עם צילינדר

תיקון אסטיגמטיזם בעדשות מגע רכות

הצורך בתיקון אסטיגמטיזם נמוך הוא נושא חשוב בתחום רפואת העיניים. בממוצע עולמי, כמעט 50% ממטפלי העיניים אמרו שיהיו מוכנים להתאים עדשה יחידה כדורית (ספרית, ללא צילינדר) רכה למטופלים עם שלושה רבעים (0.75 דיופטר) של אסטיגמטיזם, במקום עדשת טורית נמוכה. לעומת זאת, כאשר נשאלו אם עדשות רכות טוריות מספקות ראייה ושיפור באורח החיים בדומה למשקפי ראייה, בממוצע 43% אמרו שהן שוות. תוצאות אלו עשויות להיראות כסתירה.

שכיחות אסטיגמטיזם והתאמת עדשות טוריות

סקירות ומחקרים על רמות אסטיגמטיזם באוכלוסייה מצאו שכ-45% מהאנשים סובלים מאסטיגמטיזם של שלושה רבעים דיופטר או יותר בעין אחת או בשתיהן. למרות זאת, אחוז התאמת עדשות טוריות מטופלים המותאמים עם עדשות רכות עלה מ-30% ל-40% בלבד בעשור האחרון בממוצע עולמי. עלייה זו נובעת ככל הנראה משינוי בגישות המטפלים או בביטחונם, ומהמגוון הרחב יותר של עדשות טוריות רכות הזמינות כיום, כולל חומרי סיליקון הידרוג'ל, עדשות רב-שימוש ועדשות יומיות חדשות, ואפילו עדשות טוריות רב-מוקדיות. אף על פי כן, שיעור ההתאמה הנוכחי של 40% עדיין נמוך ממה שהוא צריך להיות, בהתחשב בשכיחות האסטיגמטיזם באוכלוסייה.

מדוע חשוב לתקן אסטיגמטיזם נמוך?

השארת אסטיגמטיזם בלתי מתוקן עלולה להוביל לפגיעה במדדי ראייה אחרים, לא רק בחדות הראייה. דברים כמו חדות ומהירות ירודים יותר. שימוש במחשב הופך לבעייתי יותר אצל מי שאינו מתוקן. בנוסף, אנשים עם אסטיגמטיזם נוטים יותר לנשור משימוש בעדשות מגע רכות בהשוואה למתאימים עם עיצוב כדורי פשוט. אם לא מתקנים אסטיגמטיזם כראוי, עלולים להיות מטופלים לא מרוצים שעלולים לנשור.

עדשות טוריות מול כדוריות לאסטיגמטיזם נמוך

קיימים שני סוגים של אסטיגמטיזם: אסטיגמטיזם עדשתי (מבוסס בעדשה הקריסטלינית) ואסטיגמטיזם קרניתי (מבוסס בקרנית). אסטיגמטיזם עדשתי ניתן לתיקון רק עם עדשה טורית. עבור אסטיגמטיזם הקשור לקרנית, עדשה קשה יכולה למסך כ-90% ממנו. קיימת תפיסה שאפילו עדשה רכה עשויה למסך כמויות נמוכות של אסטיגמטיזם, בדומה לעדשה קשיחה. עם זאת, מחקר הראה שעדשת הידרוג'ל רכה דקה שהונחה על עין עם 1.00 דיופטר אסטיגמטיזם קרניתי לא מסכה כלל את האסטיגמטיזם. גם עדשה עם מודולוס ( "קשיות") גבוה יותר לא מתקן מספיק את האסטיגמטיזם. מסקנה ממחקר זה היא שעדשות רכות אינן ממסכות אסטיגמטיזם קרניתי.

השוואת חדות ראייה מתוקנת

מחקר שבדק חדות ראייה מדודה (LogMAR) ברמות אסטיגמטיזם נמוכות (שלושה רבעים דיופטר) עם אפשרויות תיקון שונות (עדשה כדורית אספרית פשוטה, עדשה טורית רכה, משקפי ראייה) הראה הבדלים בביצועים. בעדשות כדוריות אספריות פשוטות הראייה נמוכה יותר (פחות טובה) במונחי LogMAR. עדשות טוריות רכות ומשקפי ראייה סיפקו ראייה טובה יותר, במיוחד בגודלי אישון גדולים יותר (4 ו-6 מ"מ), שהם גדלים טבעיים ומציאותיים יותר. בגודל אישון של 6 מ"מ, נצפה הבדל משמעותי, עם שיפור של כשתי שורות בחדות הראייה (LogMAR) עם עדשה טורית רכה לעומת עיצוב אספרי רגיל. זהו הבדל גדול למדי, המעיד על תועלת ברורה למטופל בהתאמת עדשה טורית רכה גם לאסטיגמטיזם נמוך. עדשות טוריות רכות מודרניות מסוגלות לספק חדות ראייה דומה למשקפי ראייה.

מתי לתקן צלינדר קטן עם עדשות מגע?

התשובה הפשוטה לשאלה האם יש לתקן את כל מטופלי עדשות המגע עם אסטיגמטיזם של 0.75 דיופטר או יותר, ללא קשר למקורו (קרניתי או עדשתי) וללא קשר לכוח הספרי, היא כן. ברמה של 0.75 דיופטר ומעלה, תיקון באמצעות עדשות כדוריות בלבד מוביל לביצועים ראייתיים מופחתים. האפשרויות הקיימות כיום עם עדשות טוריות רכות מודרניות, שהן לעיתים קרובות פשוטות ומוצלחות בהתאמה הראשונית, הופכות הימנעות מהתאמתן לבלתי מובנת, מכיוון שהמטופלים ייהנו משיפור בראייה. גם מטופלים עם תיקון ספרי גדול זכאים לראייה מיטבית כמו כל אחד אחר. למעט אולי השיקול הכספי.

הערכת התאמת עדשה טורית

בעת התאמת עדשה טורית, חשוב לא להסתפק בבדיקת תנועת הסימון הטורי רק למעלה-למטה ולשמאל-לימין. זה לא מספיק כדי להבין מה קורה במהלך תנועות העיניים הרגילות של המטופל בחיי היומיום (למשל, בשיחה או בנהיגה והסתכלות במראה האחורית). יש להוסיף בדיקה של תנועות באלכסון והסתכלות על הסימון הטורי כדי לקבל תמונה טובה יותר של היישור. חוסר יישור עלול להוביל לראייה מטושטשת.

התאמה חד-צדדית

אם מטופל זקוק לעדשה טורית רק בעין אחת, ניתן להתאים לו עדשה טורית בעין אחת ועדשה ספרית בעין השנייה. עם עיצובים מודרניים של עדשות טוריות, ההבדל בנוחות בין העיניים, למרות שהעדשה הטורית בהכרח עבה יותר, אינו משמעותי כמו בעבר עם עדשות ישנות. המפתח הוא לוודא שהעיצוב הוא מודרני ושהנוחות טובה בשתי העיניים כדי שהמטופל לא ירגיש בהבדל.


Posted

in

by

Comments

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *